2013-05-15

Makrokurs del 1

Vi har kört igång en studiegrupp med fokus nära objektivet, det vill säga makro. I denna första del tittade vi på lite utrustning och hur det rent tekniskt går att öka förstoringsgraden.


Mycket prylar blir det.

Kort sammanfattning från kvällens kurs:

Makro är -definitionsmässigt- förstoringsgrad 1:1 till 5:1. 1:1 är där det avbildade motivet blir lika stort på sensorn/negativet som i verkligheten, 5:1 betyder att motivet blir fem gånger så stort.

I vardagstal är makro dock detsamma som "närbildsfoto".

De allra flesta objektiv på marknaden som är märkta "makro" når sällan upp till 1:1 och mig veterligen är det bara Canon MP-E 65 som är ett äkta makroobjektiv. Det klarar hela spektrat från 1:1 till 5:1 (men inget annat).

Olika sätt att få vanliga objektiv att prestera bättre i makrohänseende:

1) Försättslins som gör objektiv närsynta. De enkla är rätt dåliga och kan helt bortses från. Raynox DCR-250 och MSN-202 är dock bra. DCR-250 är mest användbar och MSN-202 tycks ha utgått, kanske är MSN-200 ersättaren men jag har inte koll.

2) Vända objektivet bak och fram. Med en reverseringsring i filtergängan går objektivet att vända på. Problem dock att hantera bländaren. På Canon går det att lura objektivet att behålla en given bländare. Effektivast med korta objektiv.

3) Adapterring med två filtergängor; ett objektiv monteras (med kort brännvidd) bakvänt på ett teleobjektiv. Teleobjektivet sköter fokus och bländare. Lösningen "stjäl" ljus.

4) Mellanringar/bälg. Även här bör objektivet monteras bak och fram för att öka skärpan. Stjäl relativt mycket ljus. Bälg svårt att använda "i fält" och ringar är lite pyssliga att byta mellan olika längder. Effektivast med korta objektiv, för varje förskjutning motsvarande brännvidden ökas förstoringen med ett steg.


Linus gillar prylar.


Den stora utmaningen med makro är att skärpedjupet blir väldigt kort med ökad förstoring. Bråkdelen av en millimeter är vanligt. Att välja en mindre bländare leder lätt till diffraktion och därmed ändå suddiga bilder, detta då den effektiva bländaren blir betydligt mindre vid hög förstoring. Vid 1:1 blir det effektiva bländartalet det dubbla mot inställt värde, vid 2:1 tredubbling, 3:1 = fyrdubbling osv..


Något om handhållet makrofoto:

Stöd objektivets framkant med vänsterhanden så stabiliseras världen markant. Det låter en i många fall även att grabba tag i t.ex. ett löv som en insekt sitter på för att enklare vrida och vända motivet. Ger även viss hjälp mot vindrörelser.

Tänk på att vända ett motiv så att stora delar hamnar i det korta skärpedjupet, där det är estetiskt fördelaktigt givetvis. Generalregeln "Fokus på ögat" gäller även insekter...

Tänk på slutartiden. Hög förstoring leder i många fall till långa slutartider.

"Spray and pray" är rätt användbart, dvs. sätt kameran i högfartsläge, håll in avtryckaren och "gunga" lite runt fokuspunkten så blir förhoppningsvis någon bild med perfekt skärpa.

Ej att förväxla med att vanskligt gunga runt kaffekoppen, då får man istället städa:



Nästa vecka tittar vi på ljussättning och bygger lite enkla diffusorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar